DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 03.04.2023 15:43:31 

 

Vodácký deník Sázava 2011

 

      Milí přátelé řeky, dobrého piva a rumu.

Jelikož jsme letos jeli zcela novou řeku, rozhodl jsem se jednotlivé etapy a zážitky opět zaznamenat na svitek papíru.    

 

Seznam zúčastněných členů expedice Sázava 2011 

Roman Čech alias rombe

 

Kubíček Čech - alias kubík

 

Mareček Čech - alias mareček

 

Adélka Čechová - alias Áďa

 

Pavel Janoušek – alias dochtor

 

František Bartoň alias čůza

 

Vojtíšek Bartoň alias vojta

 

Fanynka Bartoňová - alias fanča

 

Alča Bartoňová alias Alča

  

Karolínka Krpejšová alias kája

 

Barborka Krpejšová alias bája

 

Vašek Krpejš alias náčelník

 

Tomáš Imramovský alias tom   

 

Sázava 2011 – den 1. odjezd a doprava do Zruče nad Sázavou a posléze do Kácova

 

Omluvte nepřesnosti, ale tady budu maličko vařit z vody :-), díky neplánované operaci žlučníku mé manželky, jsme já (náčelník) a kája s bájou neodjížděli s ostatními v sobotu ráno, ale až po dokončené rekonvalescenci a to v pondělí, navíc velmi ostudně autem nikoli vlakem, jak bylo původně plánováno.

                To zlomilo i čůzu s rodinou, kteří se v sobotu rozhodli pro stejnou formu transportu na místo vyplutí a dochtorovi už nezbývalo nic než přisednout, leda by jel vlakem z Karlových Varů zhola sám.

                Takže tuto část znám pouze z vyprávění, fotek, telefonátů a sms zpráv.

Část výpravy oproštěná o mou maličkost a mé dvě starší ratolesti dorazila na plánované místo, tedy Zruč nad Sázavou. Malá chybka v plánování zapříčinila nemalé překvapení dorazivších, zde se totiž běžně nevyplouvá, není tu kemp ani podmínky pro dopravu lodí či raftů.

                Jelikož naše skupina je velmi tvárná a samostatná, dokázala i za mé nepřítomnosti samostatně a pružně rozhodnout o přesunu na náhradní lokaci, což byla obec Kácov. Místo nedotčené od dob, kdy Lenin ještě neležel v mauzoleu.

                Všichni dorazili na místo v pořádku a zasejvovali se, byť změna cíle způsobila prý drobné potíže s přestupováním, dokonce snad i tomovou jízdou načerno! Klobouk dolů před skupinkou statečných, kteří jeli vlakem.

    Já jsem avizoval zpožděný přílet o jeden, maximálně dva dny. Tzn. příjezd posunutý na pondělí dopoledne. Toto jsem sdělil svému zástupci, jakožto obecně platnou informaci, podle níž mají všichni uzpůsobit svůj víkendový program.

                Dle informací a průběžných hlášení jednotlivých členů expedice, komplikoval práci a večerní „čelbu“ vytrvalý déšť, který provázel mé drahé přátele po celou sobotu i neděli.

                Děti dle momentek zachycených pravděpodobně kradeným fotoaparátem přičmoudlé staré nuly, rombeho, si z počasí hlavu nedělali. Mužská část výpravy vyřešila nepřízeň počasí také hravě, zarubala se v hospodě do zelené a vylezla až nad ránem. Někteří ještě statečně šavlovali kolem stanu, aby zahnali zlé duchy, nenechavce a já nevím co všechno se ještě dá zahnat „burákovým máslem“ (pro nezasvěcené - kachna, šavle, kosa, pro německy hovořící - zurück Essen)

                Takže smutné obličeje byly chvilkami k vidění jen u dámské části expedice, která byla po tyto zlé časy velmi statečná a odolná.         

 

Sázava 2011 – den 2. zapůjčení raftů

 

Z tohoto dne mám bohužel minimum zpráv.

                Kromě toho, že předpokládám došlo k předání raftů a ostatní výbavy a že se někteří členové vyprostili ze stanu a z opice až pozdě po čase oběda, nemám vskutku dále co k tomuto dni napsat. Z fotografií vidím pouze, déšť, sychravo, pláštěnky, kaluže, dochtor s dětskou přilbou na hlavě ????        Co to znamená???

            Tak přece se k tomuto dni váží nějaké veselé historky, které jsem si dostatečně nezafixoval, nicméně byl jsem na ně posléze upozorněn.

            Tak především předchozí impregnace božkovskou pepermintkou způsobila, že tato v místním lokále zcela došla. Následně dle informací se rubala Griotka, která brzy došla též.Toto nebyla zásadní výjimka ani v dalších tábořištích, naše spotřeba byla pro mnohé majitelé místních kiosků a hospod zřejmě překvapivá, tomovi by po vodě nejspíše opět nevyšly jaterní testy, tak jak se to již jednou stalo.

            Přes nepřízeň počasí absolvovali někteří včetně dětí výlet do Kácova.

            S půjčovnou Dronte jsme se letos potkali počítám nejspíše naposledy, následující řádky jsou totiž jako vystřižené z dikobrazu… Vtip spočívá v tom, že v Kácově jsou kempy dva, Nad Mostem a Pod Mostem, pojmenované dle umístění po proudu řeky.. Náš oddíl se ubytoval v kempu pod mostem, doprava lodí stran půjčovny dohodnuta do kempu nad mostem. Změna vyložení raftů není možná, řidič by se ochotou rozkrájel, ale dovézt věci do kempu Pod Mostem, který leží od toho nad mostem slabých 100 metrů, prostě nemohl, to bylo nad jeho síly. Kluci pak tedy museli za nejhustějšího deště dojít vše vyzvednout a následně po řece splavit do spodního kempu. Na takovéto chování nejsme od pana Berky z Vltavy zvyklí.

            Se splavením raftů o fous níže je spojena ještě další příhoda, která není takto tragikomická, nýbrž naštěstí již pouze komická. Kluci kromě toho, že řešili jak ve čtyřech dospělých spolu s vojtou svézt tři rafty a další materiál, včetně barelů a pak druhý závažnější problém, kam během plavby schovat cennosti, peněženky, mobily a obuv, kterou si nechtěli namočit. Těžká úloha, však si to zkuste, máte tři rafty, několik  pádel, vesty, přilby a krásné vodotěsné, v tuto chvíli zcela prázdné BARELY. V ruce máte cennosti a potřebujete je dopravit oněch sto metrů po řece pokud možno suché… Otázka zní, jak to provedete?

            No kluci utlumeni včerejší zelenou přestřelkou v nápadech došli už téměř tak daleko, že dochtor byl již na cestě do obchodu, aby koupil igelitku. Spásný nápad dostal však nakonec překvapivě tom. A to je také odpověď na tento malý kvíz, copak to bystrý tom vymyslel, kam si kluci nakonec cennosti a boty schovali, aniž museli kupovat igelitovou tašku??? Odpovědi zasílejte na alokamur@wbs.cz První správná odpověď vyhrává panáka dle vlastního výběru.

            Anabáze předání zapůjčeného materiálu nakonec dopadla dobře a oddíl se odměnil pozdním obědem v Kácovské restauraci Klementa Gottwalda. Nedělní večer již proběhl poklidným způsobem, už proto, že jistá únava z předešlého večera tu jistě byla, ale možná také trochu proto, že zelená došla již včera.

            Podotýkám, že běžně v neděli již odrážíme od břehu, nicméně letos kvůli špatnému počasí expedice nevyrazila a počkala tak s vyplutím na mě a na holky, za což jsem vděčný. Nepřišli jsme tak ani o jednu etapu.

 

Sázava 2011 – den 3. plavba Kácov – Bayerka Malovidy

 

Tento den vyrážím s holkama i já, sbaleno máme z předešlého dne, ráno ještě nakupujeme pár věcí na cestu, tedy především rum s kolou.

Průběžně informuji posádku o čase dojezdu, přesto je mi později vyčítáno, že jsem podal nepravdivé informace o čase vyplutí. Zajímavé je, že toto svorně tvrdí většina starých nul a dvojek s tím, že doličné SMSky s údaji mají v mobilech a následně doloží, nikdo nakonec nedoložil nic a konfrontace byla zametena pod stůl. Toto není správné, parto!!! :-)

Poslední informace, kterou jsem kolektivu prostřednictvím staré nuly podal, byl náš příjezd  ve12:00. Realita 11:59 SEČ. Hodinky mi řídil hodinář Baloun Josef osobně.

Též jsem slíbil, že kromě holek dovezu i hezké počasí, které jsme za sebou statečně táhli již ze západních čech. Naše MBéčko mělo s takovým nákladem co dělat.

A opravdu, od našeho příjezdu bylo počasí už jen a jen lepší. Na četné dotazy od holek vzadu, „tati, kdy už tam budem…“ jsem už prakticky zvyklý, tudíž mě nemohly výrazněji rozhodit.

Po příjezdu tedy staženým oknem u spolujezdce pokřikuji do pléna cosi o své dochvilnosti a přesnosti, v zápětí vyndaváme ze zavazadlového prostoru lodní pytle, házíme na sebe svršky vhodné k přepravě raftem, poslední zběžná kontrola, zabouchnutí kufru a hurá na řeku. Ano i ve skutečnosti to mělo takovýhle spád.

Ani jsme se nenadáli a sedíme v raftech, na Sazávě, totální premiéra. Ani panenské smočení jsem si letos nestihl užít, tak mě honili.

Přiznám se, když jsem studoval parametry Sázavy a jejího povodí, měl jsem silné obavy o plánovaných dojezdech do jednotlivých štací. Neuklidnil mě ani čůza, který v rámci svých pracovních pobytů Sázavu již dříve pravidelně navštěvoval a statečně vždy hlásil „Olej… olej…nesjízdnej jez… olej!“

Skutečně nebylo v tuto chvíli jasné, co nás na Sázavě vlastně čeká, navíc když rozložení členů posádek umožňovalo jedinou možnou sestavu, a to souloď kdy pádlovat mohli pouze dva krajní zádaci. Měli tak uvádět do pohybu všechny tři rafty. Spočítáte-li si, jaká hmotnost členů, bagáže a samotných raftů to je, tak to opravdu není mnoho…

Nu což, i tak plujeme a zatím to jde docela dobře.

Překvapivě se velmi brzy objevuje první stánek s občerstvením a obavy se trošičku rozplývají. 

Kromě piva si tu děti vydupou vodácké peněženky na krk, které tu prodávají v několika barevných variacích. Tato větná skladba je postavena špatně, ale nechce se mi  ji přepisovat, takže upřesním… Kromě piva, které si dáváme my dospělí, si děti vydupou… atd… Později peněženku velmi ocením i já, nemusím totiž na každé zastávce vytahovat ledvinku s penězi, což je príma.

Zastávka se sice jmenuje U čerta, my zúčastnění však víme, že čert nás pronásleduje i po některé další dny, ale o tom později.

Obavy se rozplynou docela, když velmi záhy dorazíme do místa našeho prvního nocování, penzion zvaný Bayerka, před nímž je možno postavit stany, dává dostatečné zázemí pro naši společnost. Jedná se sice o velmi normalizovaný objekt, který stojí beze změny od okamžiku kolaudace, byla-li vůbec nějaká, avšak ve spojení se sympatickou a příjemnou obsluhou a kuchtíkem schovaným v jakési výtahové šachtě, do níž stačilo zavolat „houbová s knedlíkem“ a vyjela houbová s knedlíkem, myslím stačilo k uspokojení nás všech nebo alespoň většiny z nás.

V okamžiku, kdy děti spali ve stanech, přišla ta vytoužená chvilka, sednout si a dát si něco na zub s tím, že zde byla i reálná možnost si navzájem něco říct. Zelená tekla proudem, tak mi napadá, zdali nebudeme muset změnit název a logo, až přišla půlnoc a první varování, že budeme pomalu muset končit. Dohoda zněla do jedné.

A tady se opět objevil… Čert!!! Kde se vzal, tu se vzal, chlapík s přivřeným okem a vlasy dlouhými a staženými do culíku. A hned spustil, jestli bychom si s ním a s jeho kamarádem ještě nedali panáka. Řekli jsme mu, že máme ultimátum, ale prý obsluhu zná a objednávku domluví. A domluvil. Panák, kterého nám objednal, se jmenoval jak jinak než… „čert“ Rum s griotkou nechutná tak špatně, ale nějak jsem na to nebyl připraven a málem jsem ho s díky vrátil čertovi na svetr. Myslím, že stejný problém měl s polknutím čerta i tom. Fajn, udrželi jsme ho v sobě oba.

No nebylo by spravedlivé, aby čert zaplatil rundu a my jsme ji neotočili, tady se chytil tuším dochtor a nacpal čertovi litr. Podle mě ho zkoušel, zdali je to opravdu pekelník a s tíckou se zdechne. Nenechal se však nachytat a za chvíli se vracel s další várkou panáků, čertů.

Nevím co to do toma vjelo, ale z ničeho nic vyskočil a se slovy „tak to ne!“ úprkem opouštěl lokál. Nemohli jsme ho zastavit, slyšeli jsme pouze bouchnutí dveří, spěšné cupitání po schodech a pak rychlý dvojitý zvuk zipu u jeho stanu.

Zdvořile jsme drink vypili a poroučeli se pokorně za tomem. Jakoby jsme přeslechli čertův návrh, že koupíme pivo do petek, že má před barákem pěknej fajrák. Pravda, leželo tam jedno dohasínající polínko, ale jistě by stačila slina a…

 

Sázava 2011 – den 4. Plavba Malovidy, Bayerka – Samopše

 

Již večer jsme byli domluveni, že časně ráno vyrazíme místním motoráčkem do nedalekého Českého Šternberku a výlet spojíme s návštěvou hradu Šternberk. Maličko nejisté bylo, kdo z nás se dokáže po předchozím večeru vypravit včas, aby stihl jediný možný odjezd v 8:10. Překvapivě jsme se na zastávce sešli všichni kromě dochtora, který si přispal.

Český Šternberk byl dvě zástavky od Malovid, cca 15 minut jízdy. Jedná se hezkou vísku, které vévodí skalní vrch s hradem, na každém konci kopce je pak kamenná věž, minimálně jedna z nich měla obranný charakter, což jsem se dočetl při naší předchozí návštěvě tohoto hradu. Nakonec jsme vyhodnotili, že prohlídka indooru hradu by nám nabourala časový harmonogram a navíc jsme se všichni shodli, že děti by prohlídka bavila asi jen prvních pět minut.

Po snídani u místní samoobsluhy jsme tedy pochodili na nádvoří hradu, shlédli jsme výhled na řeku a místní zámek, což byl vskutku impozantní pohled a vyrazili zpět k vlakové zastávce.

Pod mostem na malém ostrůvku měly zrovna místní nutrie párty kolem plechovky piva, bylo to vtipné, foto jsme pořídili.

Po návratu do Malovid, jsme zasedli v restauraci k obědu a pivu. Nabídka byla tuším guláš či houbová omáčka. Ptal jsem se alčy, proč tu s námi není čůza. Prý šel uspat fanču, byla už unavená.

„Jdu balit“ povídám a opouštím restauraci. Cestou kouknu do Bartoňovic otevřeného stanu, jak se čůzovi daří fanynku uspávat. Asi takhle… Čůza leží na zádech a spí jak dřevo, vedle něj sedí fanynka s dudlíkem a kouká na mě… Tohle jsem musel rozhodně vyfotit a nemohl jsem o ten pohled ochudit ostatní. Vrátil jsem se tedy i s fotkou do hospody, abych pobavil i ostatní. No nejvíc se smála alča :-)

Máme sbaleno a čekáme na ostatní, kde jinde než v hospodě u píva, to je prostě pohoda. Venku je malé dětské hřiště, děti dělají maltu a opravují schody do hospody, aby se někdo nezranil, až bude tak jako tom prchat v noci před čertem. Z restaurace je na hřiště a dětičky vidět, takže si pivečko vychutnáváme o to víc.

Dobaleno už mají úplně všichni, takže nasedáme na rafty a vyplouváme. Vylezlo sluníčko, bylo teplo a udělal se nádherný den. Díky trvalé soulodi se dochtor vždy ocitá na vnější pravé straně, tedy u pádla a já jsem odsouzen jen zevlovat, ležet a prostě se jen tak flákat, to je děs, hrůza, nedá se to vydržet. Tedy pozoruji okolí, tu naši partu, obláčky, chaty kolem Sázavy, které řeku lemují v podstatě nepřetržitě. Jsou tu chaty krásné, romantické, velmi honosné i obyčejné, každý by si tu vybral. Snad každý ten domeček však kazí velká bílá parabola – satelitní anténa. Bože lidi, před chatou řeka, za chatou les, krásné okolí, hospůdky… Copak se sem jezdíte koukat na bednu???

Už dávno není pravidlem, že v každé kanoi natož raftu je připraveno až několik patron v podobě koly a rumu. Vystačíme si nyní s jednou na den, s dětmi už se nemůžeme za bílého dne zcela vymazat, musíme si to nechat na večer. Byla to chyba, když jsem podal dvoulitrovou coca-colu a litrový rum tomovi, aby správně smíchal drink. Už roky ředíme kolu s rumem 2:1. Tom odléval z koly a stále se mu zdálo, že je v petce málo místa na rum. Chvilku jsme to společně řešili a pak jsem přestal této banální záležitosti věnovat pozornost. Když po chvilce obrátím pohled zpět, tom drží v ruce prázdnou litrovku od rumu…. Polilo mě horko! První co mě napadlo bylo, že to rozlil. Koukáme na sebe a tom povídá „je to tam!“. A já povídám „tys to tam nalil celý???“ a rombe povídá „hovno“ a dochtor se uchechtne „he he“. Čůza neví o co jde, nezná poměr. Holky to neřeší a děckám do toho ještě nic není.

Tom to namíchal 1:1, asi nějaký výpadek paměti či co. Byl to pěknej driják, ale i tak jsme se s tím porvali. První dva tři loky jsme otřásali jak kouzelní osli, ale pak už nám to ani nepřišlo.

Určitě jsme cestou stavěli na nějaké občerstvení, ale není to zaznamenáno a nemám ambice lovit v paměti kdy a kde to bylo a jak to tam vypadalo. Pokud někdo budete vědět, doplňte mě.

Sportareál Samopše, toť areál, kde pro dnešek bydlíme. Velké kovové molo, plácek na stany, trampolína (paráda), hřiště a za hřištěm něco jako rekreační podnikový areál ze šedesátých let. Kdyby se točilo pokračování ze série Andělů, které by se mohlo jmenovat třeba Anděl na Sázavě, bylo by to určitě tady.

Na hřišti probíhal výcvik pejsků, ale tenhle styl práce s pejsky jsem viděl vůbec poprvé. Přísné a tvrdé povely, řev a psi ve stresu, jejich majitelé ve stresu, pejsci logicky moc neposlouchali, zvláštní. Takto na Babetu nekřičím ani když se potřetí vyválí v kravinci. Pak se jeden pejsek sebral a zašel se vykoupat k řece, asi mu bylo horko.

Postavili jsme stany, zrovna jsem zapichoval poslední kolík a slyším jak nám někdo nadává. Pochopil jsem, že stany jsme postavili na špatném místě a budeme je muset sbourat. Trochu mě to rozhodilo, ale dochtor s rombem mě uklidňují, že to je jen další povel pro majitele psů, co mají nebo spíše nemají dělat.

V dobovém areálu se nachází též restaurace, kde jsme zasedli v domnění, že se najíme. Některé objednávky byly skutečně po nějaké chvíli vyřízeny, toto se však myslím netýkalo rombeho stejku a možná některých dalších. Čekal na jídlo neúměrně dlouho. Dvojice „číšníků“ tu byla zřejmě hlavně od toho, aby se za vzniklé boty v objednávkách, a nebylo jich málo, řádně omlouvala. Kromě toho, že nenosili jídlo a pití, které jsme si objednali, natáhli mě při placení o krásných stopade. Když sem se ozval, uslyšel jsem jen obligátní „omlouváme se“

To bylo ještě v pohodě, my jsme se alespoň najedli, chudák dochtor a ještě větší chudák rombe čekali na jídlo vééélmi dlouho. „Omlouváme se“ si vyslechli několikrát, nakonec se tedy myslím dočkali čehosi, co objednané jídlo připomínalo jen vzdáleně.

Zde jsme povětšinou odpadli spolu s dětmi i my dospělí, restaurace tohoto typu nebyla dostatečnou motivací vylézat již ze stanu. Vartu, jak jsem se později dozvěděl, držel rombe s čůzou, kteří si ještě nějaký ten čajík dali :-) Asi mají rádi, když se jim někdo ustavičně omlouvá.

Restauraci jsme si interně nazvali „U Omlouvačů“

Pro dnešek tedy dobrou noc…

 

Sázava 2011 – den 5. plavba Samopše – kemp u Hrocha

 

Ráno jsme využili možnosti osprchovat sebe i děti, sprchy zde byli vcelku slušné a zdarma, což byla asi jediná pozitivní věc v celém areálu. Otvírací dobu v restauraci se pro změnu nepodařilo dodržet, včerejší omlouvání maníky asi vysílilo natolik, že zaspali. Následkem toho prožívala Adélka velmi stresové situace, protože neměla pro kluky vůbec nic k pití.

Po několikerém pokusu se na někoho dobouchat, se alče aďi zželelo a dala marečkovi napít. Ten bez sebe štěstím pak chodil a pořád to říkal tatínkovi „tatý, pipí tetá dajá“ a rombe trpělivě komentoval „No, Marečku, teta dala pití, ta je hodná, viď?“… a znovu „tatý, pipí tetá dajá“, „Teta je ale hodná, dala Ti pití, no“. Měl jsem čas vše řádně vnímat, balil jsem věci ve stanu a rombe dělal totéž. Tento dialog marečka s taťkou se opakoval asi šestkrát nebo sedmkrát… Do toho přišla alča a mareček jí honem zopakoval tutéž myšlenku „teta dajá pipí“… Alči reakce mě naprosto rozsekala… „Ano, dala jsem Ti pití, ale hlavní je, že už nemáš žízeň“… dala větě trochu důraznější tón a bylo…  Mára byl spokojenej s vysvětlením a  téma opustil  :-)

Kromě toho, že probíhal opět výcvik psychické odolnosti pejsků, jsme zde na molu udělali společné foto, paradoxem na Sázavě bylo, že uprostřed léta jsme byli na řece v podstatě sami, tudíž pro tuto chvíli nebyl k mání ikdo, kdo by nás vyblejsknul.

Rombe tedy nastavil fotoaparát do příslušné polohy a nastavil samospoušť, poprvé sice doběhl, ale než zaujmul s marečkem správnou polohu, bylo vyfoceno. Podruhé také doběhl včas, ale samospoušť neaktivoval, takže ke snímku nedošlo. Vyšel až třetí a čtvrtý pokus, kdy jsem pro změnu já bojoval s bájou, aby si vzala vodácké tričko, že ho máme všichni. Nevzala, tak jsem ho alespoň držel před ní a skutečně, až pozorný divák zjistí, že ho neměla na sobě.

Ještě mě napadá jedna příhoda s dětmi, které byly během balení tááák hodné, hráli si u mola a vůbec nezlobily. Až posléze jsme zjistili, čím to je. Stavěly cosi z bahna, zmazaly se od hlavy k patě, takže pro dnešek alespoň co se holek týče, proběhla sprcha podruhé.

Vyplouváme směr Hroch, plánovaná zastávka na Sázavském ostrově.

Pro dnešek měl pití na řece zajišťovat čůza, táhl se s lahví koly a rumu už celý předešlý den. Při balení však došlo k veliké záhadě. Kola byla, rum však zmizel. To byl opravdu šok! Nu což, obešli jsme se tedy bez pití, čůza trošičku podezíral alču, že rum schválně zabalila, abychom si vyzkoušeli jednu jízdu takzvaně na sucho. Při večerním rozbalování však zjistil, že rum skutečně není. Vysvětlení, kterým jsme záhadu uzavřeli, bylo, že nám jediná parta jiných vodáků, kteří v Samopších během dopoledne přistáli, rum zcizila. I takové věci se na vodě stávají, lidské zoufalství dělá občas divy.

Zajímavá a za zmínku stojící byla tento den zastávka na Sázavském Ostrově, což byl velmi pěkný areál - kemp, chatky, velké dětské hřiště, krásná dřevěná hospoda s verandou. Zde jsme stavěli na oběd, vařili výborně, ceny příznivé, obsluha skvělá! Na závěr horké maliny se zmrzlinou a šlehačkou, které už do nás padaly jen velmi ztuha. Toto byl gurmánský zážitek na vodě zcela výjimečný. Možná proto jsme se zde zasekli myslím až na několik hodin, děti si nejdříve hrály na hřišťátku, pak v jakoby bazénu na břehu řeky, kde měly klouzajdu do vody. Obětavá alča stála po stehna ve vodě a chytala všechny malé zájemce o sklouznutí při dojezdu. Dětí bylo hodně, končit se jim hned tak nechtělo, takže to odhaduji tak dobře na třičtvrtě hodiny v příjemně studené vodě. Pak jí vystřídal na chvilku ještě rombe, já byl srab a do vody se mi nechtělo, přiznávám.

            Cílem dnešni trasy byl kemp u Hrocha, kde jsme opět již z fotek ocenili dětské hřiště přímo u kiosku s deštníky.

Kemp nezklamal, opět jsme tam byli téměř sami, v klidu rozbalili a večer poseděli pod deštníky v dohledu dětí, které si hezky hráli na hřišti a na písku u vody. Něco jsme snědli a dali děti spát.

Pak se roztočila zelená ruleta a to do slova. Když jsem objednával první rundu, pro jistotu jsem se ptal kolik zelené je pro dnešek k dispozici. Mladá slečna, později jsme se dozvěděli, že jí říkají Helmut, stejně jako my tomovy, mě uklidnila tím, že mi ukázala dvě litrové láhve a ještě nějaký zbytek. Otáčení rund tu probíhalo skutečně ve velkém stylu, něco ve smyslu „dopiju a jdi!“.

Tento večer se opět chtěl zapojit i čůza. Chtěl, pokoušel se, snažil, nezvládl. Zhruba v devět odchází spát a my jedem dál bez něj. Kolem půlnoci zelená opět dochází.

Co dál? Zkusili jsme jedno kolo čerta, kterého jsme poznali před dvěma dny, což nesl velmi nelibě především tom.

Někteří mí přátelé už propadali únavě, přinesl jsem tedy do větších kelímků vodky s nějakou napodobeninou redbullu, tuším, že se to jmenovali shock nebo big shock… Tom ihned pojmenoval tento mix interním názvem – Čičifekál.  Avšak, slušně nás to nahodilo a dali jsme se do zpěvu. Upřímně nikdo z nás není dobrý zpěvák, směsice českých, německých a prostonárodních písní brzy vypudila ze stanu napruzeného Slováka, který nás přísně požádal, abychom toho řevu zanechali.

Ze hry vše na „H“ si vzpomínám především na komentář slečny Helmuta, když se vložila do hry a když jsme jí řekli, že tom je taky Helmut. To jí potěšilo a povídá „Helmut hajluje u Hrocha!“

Pak nám řekla, že už by ráda šla spát se svým hochem, s kterým se tam celou noc cicmali a že to mají domů ještě kilometr a půl, tak jsme je propustili.